Zdravá výživa a naše tělo
Naše tělo je opravdu úžasné a dokáže denně regenerovat tkáně a buňky. Aby naše buňky prospívaly, potřebují odpovídající výživu a zdravé prostředí. Jak toho dosáhnout, záleží jen na nás. Dnešní lidská civilizace je systematicky přetěžovaná, a to nás vede k dělání kompromisů s vyváženou zdravou stravou a životním stylem. Kolik z nás začíná den rychlou kávou a dopoledním běháním na lačno?
V okamžiku, kdy náš mozek zaznamená nedostatek řádné výživy, začne okamžitě zvyšovat hladinu stresu. Je ovlivněna naše schopnost jasně uvažovat a vypořádávat se s běžnými starostmi. Nedostatek zdravé výživy se projevuje na pleti, vlasech, nehtech či schopnosti organismu čelit chronickým méně závažným nemocem a bolestem. Tělo je také více náchylné k infekci.
A co udělat, abyste se udrželi zdraví?
Proveďte malý průzkum, abyste zjistili, jakou výživu váš jídelníček skutečně zahrnuje. Podívejte se zblízka na složky vaší potravy. Zkuste odbourat povzbuzující prostředky, jako jsou kofein a alkohol, které v konečné fázi vaši energii spotřebovávají a hladinu strasu zvyšují. Omezte příjem soli a cukru. Sůl zadržuje tekutiny v tkáních, cukr poskytuje živnou půdu virům a nezdravím buňkám. Věnujte více času přípravě jídla a zdravých svačin. Předvařené jídlo přinesené do práce z domova ztrácí nutriční hodnotu. Měli byste si dopřát čas i na konzumaci vašeho jídla. Jídlo řádně vychutnejte a pamatujte, že tělo potřebuje určitý čas na jeho strávení. Jíst pozdě v noci může zapříčinit nespavost, takže se najezte dřív nebo si dejte něco lehčího.
Obecně víme, co bychom měli jíst, takže jak toho dosáhnout?
Například pročištěním. Dobrý denní vnitřní čisticí prostředek je šálek čisté vroucí vody s plátkem citronu a můžeme přidat i med. Tento odvar pijte po ránu a sledujte, jestli se budete cítit svěžeji. Pak zkuste vyměnit černý čaj nebo kávu za bylinné čaje. Vynechte příliš solené jídlo a nahraďte ho jídlem, které má přirozenou rovnováhu sodíku a draslíku. Jednou z takových potravin je celer (obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, apiin, cholin, vitamíny B1, B2, PP, a asi 7 mg vitamínu C ve 100 g hmoty; z minerálních látek především vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor), zkuste si nějaký nakrájet ke svačině. Další výborná potravina jsou mandle (bsahují až 20 různých flavonoidů, to jsou látky, které pomáhají před rozvojem nemocí srdce a cév. Uvádí se dokonce, že tyto flavonoidy, pokud jsou v potravě zastoupeny v dostatečném množství, mohou snížit výskyt kardiovaskulárních chorob až o 22%.), ale pokud jich sníte nadbytek mohou být mandle toxické.
Překyselení organismu
V dnešní době stále více podceňujeme překyselení organismu, to může být důvodem většiny nemocí. Již Hippokrates (460 př. n. l. - cca 377 př. n. l.), nejslavnější lékař antického starověku, tvrdil, že ze všech složenin obsažených v našem těle se kyseliny projevují jako ty nejškodlivější. I dnešní odborníci potvrzují, že je překyselení organismu je jeden z nejnebezpečnějších degenerativních zdravotních problémů. Pokuste se svou stravu vyvážit zásaditými potravinami, což obnáší spoustu čerstvé zeleniny. Zelenina pěstovaná na vlastní zahrádce může být i zábavou. Pokud nemáte zahrádku, můžete vyzkoušet pěstování bylinek v nádobě na okně. Prospějete svému zdraví a navíc budete mít zábavu.